Положението на Покровското направление на фронта сега е най-трудно, тъй като Украйна губи територия, а руснаците прехвърлят все повече сили. Това предупреди съоснователят и анализаторът на проекта DeepState Руслан Микула в ефира на телевизионния канал Espresso.

"Сега нови бригади на Руската федерация се прехвърлят на Покровско направление. Например, една от вражеските бригади, която преди бе записана като разбита в района на Крики, бе възстановена в района на Джанкой и сега се намира в при Бердичи, западно от Авдеевка“, поясни Микула.

Според анализатора все още е трудно да се предвиди колко още сили ще насочи Русия на това направление, тъй като "врагът не отчита загубите и има голям човешки потенциал, който се използва максимално“.

Той отбеляза, че юли е бил изключително труден за Украйна. Руската армия продължава да напредва в много сектори на фронта и това се отнася не само за Покровско направление, но и за Торецко и Кураховско. Военните на Москва имат напредък и на Купянско направление. Продължават тежки боеве в северната част на Харковска област.

"Най-тежка остава ситуацията на Покровското направление, където загубихме много села и територии. Но най-важното е, че губим хора, защото основният ни ресурс са хората. Без човешкия ресурси, без качествения войник, каквото и да се прави в окопите, ще е невъзможно да спечелим тази война. Следователно основната задача сега е да запазим части от отбранителните сили, които могат и знаят как да се бият и които не се страхуват“, подчерта Микула.