В Курска област руснаците използват нови безпилотни летателни апарати, които са устойчиви на украинските средства за радиоелектронна борба (РЕБ) и имат висок процент на попадение. Това съобщи анализаторът и съосновател на проекта DeepState Руслан Микула в ефира на Radio NV. Коментирайки ситуацията в Курска област, експертът отбеляза, че там продължават колебанията и няма постоянна линия на съприкосновение: руснаците контраатакуват, ВСУ контраатакуват.

"Линията на фронта се променя по няколко пъти на ден, като цяло ситуацията е трудна. Силите за отбрана въведоха допълнителни резерви, за да сдържат противника, тъй като той натрупа значителни сили [там] миналия месец“, обясни той.

Микула говори и за "много лошата тенденция“ за украинците, която се забелязва на това направление. "Врагът използва FPV дронове с усукана двойка, които са устойчиви на средства за РЕБ, съответно имат значително по-висок процент на попадение от конвенционалните FPV дронове: "Това фактически са ПТУР от ново поколение, при които FPV-дрон, свързан с усукана двойка с точка за изстрелване, е практически нечувствителен към средства за РЕБ. Ето защо врагът използва такъв нов тип оръжие“, обясни експертът.

Той допълни, че не знае дали някой има идеи как да се справи с подобни дронове.