Руските войски са успели да окупират село Урожайное в Донецка област поради голямо съсредоточаване на сили в района на Времиевската дъга. Това обясни Роман Погорели, съосновател и анализатор на проекта DeepState, пред "Радио Свобода“.

По думите му руските войски се опитали да влязат в Урожайное от различни посоки.

"Те упражняваха постоянен натиск с използването на голям брой сили, освен техниката и пехотата. Техниката много често работеше като огнева поддръжка на личния състав на противника, работеше и артилерия и авиация“, отбеляза експертът.

Погорели уточни, че за руската армия превземането на селищата на Времиевската дъга има информационна стойност. Урожайное и Старомайорское бяха върнати под контрола на ВСУ по време на контранастъплението им през август 2023 година, така че руската армия се опита да ги превземе, за да обезцени офанзивата на офанзивата на Киев.

"Те на всяка цена са готови да похабят голямо количество от своите сили, за да – както казват, да обезценят, да покажат до какво е довело контранастъплението в този район... Ако говорим по-стратегически и тактически, Работино няма никаква роля. Те просто изравняват линията, която имаше до освобождаването му от нашите сили. И ското след това всичко спира.... Защото засега не са успели да стигнат по-далеч от Урожайное и Старомайорское“, обясни Погорели.