През нощта бойците от 31-ва Отделна механизирана бригада (ОМБр) на Въоръженитен сили на Украйна (ВСУ) са успели да излязат от обкръжението при населеното място Прогрес, съобщава военно-аналитичният ресурс DeepState.

"Вчера на север от Прогрес беше изключително динамичен и напрегнат ден. Около 14:00 часа, както беше предвидено, редица наблюдателни пунктове на 1-ви и 3-ти батальон бяха напълно обкръжени. Командирът на бригадата така и не даде заповед за пробив, така че личният състав, който беше в този район, го изправи пред факта, че момчетата ще пробият с бой“, отбелязват експертите.

"С помощта на координирани действия на артилерия, въздушно разузнаване и свързани сили, както и под контрола на офицери на място, момчетата от 1-ви и 3-ти батальон успяха да излязат от обкръжението в пълен състав. Беше много нервна и тежка операция. Забавяне от поне няколко часа можеше да доведе до втори пръстен на обкръжение“, допълват още от DeepState.

Отбелязва се, че "бойците продължават да сдържат врага. 31-ва и 47-ма ОМБр остават основни стълбове на отбраната в този район. Разбира се, не без помощта на командировани звена, които не са малко“, става ясно още от доклада.