Боевете за Кринки приключиха, но край селото има множество острови и операциите по тях все още продължават, отбелязва украинският военно-аналитичен ресурс DeepState.

"Битките за Днепърските острови са нов проблем, тъй като концентрацията на вражеска сила на левия бряг е много висока, с течение на времето те ще заемат по-голямата част от островите или тази част, която е по-малко изложена огън“, прогнозират анализаторите на проекта и добавят, че от точка на обикновен войник битките там няма да са много по-леки от тези в Кринки.

Според анализаторите руснаците може да се опитат да направят плацдарм на десния бряг. Това ще бъде "чисто политическа акция и няма да представлява заплаха, но ще трябва да се отговори на нея“.

DeepState привлича вниманието и към загубите в Кринки. Анализаторите отбелязват, че евакуацията в района е била "изключителен късмет, така че повечето от загубите са смъртни случаи“. Има обаче и украински военнослужещи в плен.

Анализаторите добавят, че самият плацдарм в Кринки и повечето от неефективните заповеди по него са свързани с генерал Юрий Содол. "Плацдармът не беше укрепен, а само подкрепен, което означава, че рано или късно операцията щеше да бъде съкратена и никой нямаше да продължи да настъпва. Това се случи през юни в Кринки“, уверяват от DeepState.

"В селото през цялото време имаше сива зона, това беше изискване на морските пехотинци, защото операцията можеше да бъде ограничена всеки момент. Никой от официалните лица не искаше да потвърди десанта, сега служителите не бързат да кажат истината“, обобщават анализаторите.

Операцията в Кринки, Херсонска област, е една от най-трудните за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) през войната. Според показанията на самите военни евакуацията на ранените оттам може да продължи със седмици - по време на операцията руската армия проучва и поразява всички маршрути на украинските военни.