"Руската армия се опитва да заобиколи Угледар и да прекъсне пътя, който осигурява логистиката на града". Това съобщава Руслан Микухар, съосновател на аналитичния проект Deep State, в Suspilne.

"Противникът продължава щурмовите операции за обкръжаване на групата на Силите за отбрана в града. Противникът щурмува района на Новоукраинка, опитвайки се да достигне до пътя от Бохоявленка към Угледар. Обстановката е сложна и в района на Водяне, където врагът успява да напредне и завзема територията на мина № 3. Регистрираме и настъпление на врага в самия град. Вече има и видеозапис на руски бойни самолети в покрайнините на Угледар. Следователно трябва да разберем, че при тази динамика по-нататъшната загуба на града е само въпрос на време."

Руслан Микула смята, че това колко дълго ще се задържи градът зависи от няколко фактора.

"От няколко дни до няколко седмици. Всичко зависи от това колко добре нашите хора ще успеят да удържат отбраната и как врагът ще натисне от фланговете. Защото фланговете са слабото ни място в момента."

Ако Въоръжените сили на Украйна трябва да се оттеглят от града, руската армия ще може да се придвижи към Курахово, за да обкръжи града от юг, посочва Микула.

"Угледар е много важен град. За нас той изглеждаше като плацдарм към Мариупол. Ясно е, че с падането на Угледар те ще започнат да се придвижват към Курахово от юг и ще се насочат към Костянтинополске. От север ще заобиколят Курахово през Гирник и Украинск, а след това от юг ще обкръжат Курахово и ще се опитат да провокират изтеглянето на Силите за отбрана от града. Курахово е важен град, включително логистичен", отбелязва анализаторът.

Подобно на случая с Угледар, руската армия ще се опита да обкръжи Курахово, за да избегне щурмуването на града "челно", допълва Руслан Микула. "Руснаците продължават да атакуват на позиции между линиите на отделните бригади, за да открият слаби места в украинската отбрана".

"Абсолютно всички сценарии, с изключение може би на Торецк, на тяхното настъпление са флангови атаки. Заобикаляне на плътни сгради, превземане на градове в полуобкръжение или оперативно обкръжение. За да се преборим с тях, трябва да имаме ударни групи, с които за съжаление не разполагаме", посочва Руслан Микула.

Повече от сто цивилни все още са останали в Угледар, според информация от Вадим Филашкин, ръководител на Донецката областна администрация. "Тези хора отказват да бъдат евакуирани, а доставката на хуманитарна помощ е затруднена".

Областната военна администрация на Донецка област също така е регистрирала засилване на обстрела на населените места в сектора Угледар и опити на руската армия да пробие фронтовата линия.