На 10 септември (11 септември българско време) телевизионният канал ABC излъчи дебат между кандидатите за президент на САЩ от Демократическата и Републиканската партия - Камала Харис и Доналд Тръмп.

За Украйна и Русия

Доналд Тръмп: Познавам добре Владимир Путин и Володимир Зеленски и те ме уважават. Ще говоря с единия, ще говоря с другия, ще ги събера.

Президентът Джо Байдън сгреши, като реши да не поддържа контакти с Русия за разрешаване на ситуацията в Украйна.

Една демократична администрация ще поведе САЩ в Трета световна война.

Владимир Путин не се шегуваше, когато обяви подкрепата си за Камала Харис. Ако тя стане президент, на Путин ще му е по-лесно да защитава руските интереси.

Камала Харис: Украйна вече щеше да е загубила, ако Доналд Тръмп беше президент на САЩ. Ако Тръмп беше президент, Путин вече щеше да седи в Киев.

И това се отнася не само за Украйна. Всички наши другари се радват, че той не е президент. Путин, приятелят му, вече щеше да го е изял за обяд.

За демокрацията и идеологията

Камала Харис: След последното президентство на г-н Тръмп, демокрацията в Съединените щати беше "в най-лошото си състояние след Гражданската война“.

Доналд Тръмп: Г-жа Харис е поддръжник на марксистката идеология.

За отношенията с Китай

Камала Харис: Тръмп започна да продава американски чипове на китайците, за да им помогне да подобрят и модернизират армията си. По същество той ни продаде.

Доналд Тръмп: Китай купува чипове от Тайван, защото САЩ почти не ги произвеждат.

За икономиката

Камала Харис: Доналд Тръмп помогна за започването на търговски войни, когато беше президент.

Президентът Доналд Тръмп ни остави с най-лошата безработица след Голямата депресия.

Планът на Тръмп да намали данъците върху корпорациите ще навреди на американските семейства от средната класа.

Ако спечеля изборите, ще намаля зависимостта на страната от вноса на петрол.

Доналд Тръмп: САЩ ще загубят значително позиции в производството на изкопаеми горива, ако Харис спечели.

Ако спечеля изборите, ще въведа високи мита за чуждестранни стоки. Когато бях президент, Съединените щати получиха стотици милиарди долари от митата, които наложих на китайски стоки.

Относно аборта

Камала Харис: Ако Тръмп спечели изборите, той ще въведе пълна забрана на абортите в страната.

За имиграцията

Доналд Тръмп: Имиграционната политика на Харис ще унищожи Америка. Поради притока на нелегални мигранти в страната, Съединените щати ще се превърнат във "Венецуела на стероиди“, ситуацията по този въпрос е плачевна.

Остава да видим дали ще има нов кръг от дебати между Камала Харис и Доналд Тръмп. От предизборния щаб на кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия съобщиха, че Камала Харис е готова да проведе втори кръг от дебати през октомври. На свой ред Доналд Тръмп се съмнява в необходимостта от нов дебат с Харис.