Губернаторът на американския щат Флорида Рон ДеСантис се оттегли от надпреварата на републиканците за президентските избори в САЩ, съобщи CNN.

Решението му дойде, след като фаворитът Доналд Тръмп спечели първичните избори на Републиканската партия в Айова, докато ДеСантис победи с малко най-близкия си съперник Ники Хейли. 

ДеСантис обяви оттеглянето си в социалната мрежа X (Twitter) и подкрепи Тръмп да представлява републиканците на президентските избори в САЩ през ноември тази година.

Той заяви, след консултация с предизборния си екип, че му е трудно да види "ясен път към победата" във вътрешнопартийната надпревара.

Рон ДеСантис обмислял да се оттегли преди първичните избори на републиканците в Ню Хемпшир на 23 януари, за да избегне "катастрофалното" трето място, според Bloomberg.

Според проучване на CNN и Университета на Ню Хемпшир ДеСантис има само 6 процента от гласовете на републиканците в този щат, докато Тръмп има 50 процента, а Ники Хейли - 39 процента.

Според американските медии някои от спонсорите на кампанията му искат той да запази политически капитал, така че потенциално да се кандидатира за президент през 2028 г.