Отстраняването на Доналд Тръмп от президентския вот в Мейн "отваря кутията на Пандора", заяви един от основните му съперници за републиканската номинация през 2024 г., преди The Guardian.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис е един от многото политици, които осъдиха решението на държавния секретар на Мейн Шена Белоус да изключи Тръмп от изборите в щата, кaто нарече кампанията му "опит за кражба на изборите".

"Идеята, че един бюрократ на изпълнителна длъжност може едностранно да дисквалифицира някого от заеманата длъжност, обръща наопаки всяка представа за конституционен справедлив процес, който тази страна спазва повече от 200 години", заяви ДеСантис пред Fox News.

"Това отваря кутията на Пандора. Може ли републиканският държавен секретар да дисквалифицира Байдън от вота?", пита Рон ДеСантис.

Ръководителят на изборните власти в американския щат Мейн отстрани предишния президент Доналд Тръмп от бюлетината за 2024 г. в изненадващо решение, основано на 14-та поправка, която забранява на бунтовници да се кандидатират на избори. Съдът в Колорадо по-рано обяви Доналд Тръмп "за замесен" в щурма на Капитолия на 6 януари.