Четвъртата среща на съветниците по национална сигурност и външна политика за прилагането на точките от украинската Формула за мир ще се проведе на 14 януари в Давос (Швейцария) в кулоарите на Световния икономически форум, съобщава УНИАН.

Според пресслужбата на президента на Украйна, Володимир Зеленски е провел първия си телефонен разговор с президента на Конфедерация Швейцария през 2024 г., федерален съветник, ръководител на Федералното министерство на отбраната, обществената защита и спорта на Швейцария Виола Амхерд.

Зеленски изрази благодарност на Швейцария за силната подкрепа за държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна в контекста на пълномащабната агресия на Русия.

Отделно той благодари на швейцарската страна за подкрепата на украинската Формула за мир и организирането на следващата среща на съветниците по национална сигурност и външна политика в Давос на 14 януари.

"След важната конференция за възстановяването на Украйна в Лугано, това е второто мащабно международно събитие в подкрепа на страната ни, което ще се проведе в Швейцария“, отбеляза Зеленски

По-специално беше обсъдена подготовката за срещата на съветниците по националната сигурност и политическите съветници на лидерите на страните по Формулата на мира, която ще се проведе в Давос.

Според швейцарското министерство на външните работи целта на тази среща, която ще бъде съпредседателствана от федералния съветник Игнацио Касис и ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак, ще се отнася до приключването на преговорите на ниво съветници по националната сигурност по отношение на принципите за установяване на траен и справедлив мир в Украйна.

Тези принципи трябва да формират основата за следващите етапи от мирния процес.

В събитието ще участват над 80 делегации. Вниманието ще бъде насочено към Формулата на мира, която беше разпространена от украинския президент през 2022 г.

На 28 октомври в Малта се проведе двудневна среща на върха за мирно уреждане на войната в Украйна. Представители на 66 държави и международни организации участваха в срещата на съветниците по национална сигурност и съветници по външна политика по отношение на основните принципи на мира в Украйна и света. На предишното заседание имаше 42 делегации.

От Офиса на президента на Украйна отбелязаха, че вероятността от промени в 10-те точки от Формулата на мира не е разрешена и структурно те ще останат същите, както бяха произнесени от Зеленски миналата година в Индонезия, по време на срещата на върха на Г-20.

Тази Формула на мира включва десет точки - от ядрената сигурност до възстановяването на териториалната цялост на Украйна, от енергийната сигурност до връщането на всички военнопленници и депортирани, държани на руска територия.

Една от основните задачи на Украйна е да привлече света към конкретното изпълнение на точките от Формулата на мира.