Дания ще обложи животновъдите за парниковите газове, отделяни от техните крави, овце и свине от 2030 г., първата страна, която ще направи това. Това е част от амбициите на Копенхаген да постигне въглеродна неутралност в най-кратки срокове. В правителството на скандинавската страна смятат добитъка за основен източник на емисии на метан – сочен за един от най-мощните газове, допринасящи за глобалното затопляне, пише Associated Press.

На този етап целта е да се намалят емисиите на парникови газове в Дания със 70% спрямо нивата от 1990 г. до 2030 г., поясни данъчният министър Йепе Бруус.

От 2030 г. датските животновъди ще бъдат облагани с 300 крони (40 евро) на тон еквивалент на въглероден диоксид през 2030 г. Данъкът ще се увеличи до 750 крони (100 евро ) до 2035 г. Въпреки това, поради приспадане на данък върху дохода от 60%, действителната цена на тон ще започне от 120 крони (15 евро) и ще се увеличи до 300 крони до 2035 г.

Въпреки че въглеродният диоксид обикновено получава повече внимание заради ролята си в изменението на климата, метанът улавя около 87 пъти повече топлина за период от 20 години, според Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ.

Нивата на метан, който се отделя от източници, включително сметища, системи за нефт и природен газ и добитък, се увеличиха особено бързо от 2020 г. насам. Животновъдството представлява около 32% от емисиите на метан, причинени от човека, казват в Програмата на ООН за околната среда.

"Ще направим голяма крачка по-близо до това да станем климатично неутрални през 2045 г.“, заяви Бруус, добавяйки, че Дания "ще бъде първата страна в света, която въвежда истински въглероден данък върху селското стопанство“ и се надява, че други страни ще последват примера.

Нова Зеландия прие подобен закон, който трябваше да влезе в сила през 2025 г. Законодателството обаче беше премахнато в сряда след остри критики от страна на фермерите и смяна на правителството на изборите през 2023 г. от лявоцентристки управляващ блок към дясноцентристки. Нова Зеландия обяви, че ще изключи селското стопанство от своята схема за търговия с емисии в полза на проучване на други начини за намаляване на метана.

Учени са стигнали до извода, че почти целият метан от отглеждането на добитък, около 90%, идва от начина, по който те храносмилат, чрез ферментация, и се освобождава като оригване през устата им. Кравите съставляват по-голямата част от този изригнат метан. По-голямата част от останалите 10% от животновъдния метан идва от гьоловете за оборски тор както при свиневъдството, така и при говедовъдството.

В Дания споразумението беше постигнато късно в понеделник между дясноцентристкото правителство и представители на фермерите, индустрията и синдикатите, наред с други, и представено във вторник.

Ходът на Дания идва след месеци на протести на фермери в цяла Европа срещу мерките и разпоредбите за смекчаване на изменението на климата, които според тях ги водят към фалит.

Датското дружество за опазване на природата, най-голямата природозащитна и екологична организация в Дания, описа данъчното споразумение като "исторически компромис“.

"Успяхме да постигнем компромис относно данъка върху CO2, който полага основите за преструктурирана хранително-вкусова промишленост – също и от другата страна на 2030 г.“, каза нейният ръководител Мария Реумерт Гердинг след разговорите, в които участваха.

Типична датска крава произвежда 6 метрични тона (6,6 тона) еквивалент на година. Дания, която е голям износител на млечни продукти и свинско месо, също ще облага свинете, въпреки че кравите произвеждат много по-високи емисии от свинете.

Данъкът трябва да бъде одобрен от 179-местния Фолкетинг или парламента, но се очаква законопроектът да бъде приет след широк консенсус.

Според статистически данни на Дания към 30 юни 2022 г. в скандинавската страна е имало 1 484 377 крави, което е лек спад в сравнение с предходната година.