Дания ще прехвърли цялата артилерия, която има на склад, на Украйна. Страната призовава партньорите да увеличат доставките на оръжие за Украйна. Това е заявила министър-председателя на Дания Мете Фредериксен, предаде РБК-Украйна.

Мете Фредериксен е отбелязала, че европейските лидери по въпроса за доставките на оръжие често се позовават на производствени проблеми. Премиерът е подчертала, че Европа има оръжия и те трябва да бъдат прехвърлени на Украйна.

"Но Украйна ни моли за боеприпаси и артилерия сега. Ние, Дания, решихме да прехвърлим цялата си артилерия в Украйна. Така че, съжалявам, приятели, в Европа има военна техника, не е само въпрос на производство. Имаме оръжия, боеприпаси, системи за противовъздушна отбрана, които все още не използваме. Те трябва да бъдат предадени на Украйна", е коментирала тя.

Освен това Фредериксен е добави, че по време на пандемията от COVID-19 Европа и САЩ бързо са изобретили ваксина и са я произвели в необходимите количества. Според нея това може да стане с оръжията.

Ръководителят на датското правителство подкрепи и интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО. Фредериксен смята, че ЕС трябва да даде ясен сигнал на Украйна, че ще се присъедини към блока.