Дания днес, 12 септември, обяви доставката на нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 833 милиона долара, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на Министерството на отбраната на скандинавското кралство.

Отбелязва се, че това е 12-ият пакет помощ и е най-големият от началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация.

"Пакетът от дарения се финансира от Украинската фондация и в сътрудничество с международни партньори предоставя редица необходими артикули, които могат да подкрепят военната отбрана на Украйна“, се казва в изявлението.

Става дума за танкове, бойни машини на пехотата, танкови боеприпаси и зенитни оръдия.

Пакетът от помощи все още трябва да бъде одобрен.

"За да може Украйна да продължи да се защитава срещу незаконното нахлуване на Русия, е абсолютно важно страни като Дания да продължат да предоставят военна и финансова подкрепа на Украйна“, заяви датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

"С днешния дарителски пакет преминаваме в нова фаза. След повече от година и половина война скоро ще изчерпим резервите на Министерството на отбраната", заяви датският външен министър Ларс Льоке Расмусен.

Според него затова Дания обмисля по-целенасочени съвместни доставки и международно сътрудничество, което ще бъде адаптирано към нуждите на Украйна.

Наскоро беше съобщено, че Дания е обещала да прехвърли 19 бойни самолета на Украйна.

Правителството на Дания също се съгласи да увеличи военната подкрепа за Украйна в рамките на украинския фонд за общо 21,9 милиарда датски крони (3,2 милиарда долара) през 2023-2028 г.