Министерството на отбраната на Дания отрече в страната да е разполагала ракети със среден обсег, способни да носят ядрена бойна глава - както Владимир Путин заяви по-рано тази седмица, предава TV2.

В коментар датското министерство на отбраната е подчертало, че "в Дания не са разположени ракети със среден обсег".

"НАТО е отбранителен съюз. Възпирането и отбраната са една от основните задачи на НАТО, което е необходимо на фона на агресивна Русия. Обучението е важна част от постоянното възпиране", допълва агенцията.

На заседание на Съвета за сигурност на Русия Владимир Путин разкритикува Дания, твърдейки, че САЩ са изпратили там ракети със среден обсег, способни да носят ядрено оръжие. Той не уточни откъде е получил тази информация и кога ракетите е трябвало да пристигнат в Дания.

Руският президент добави, че в тази връзка Русия трябва да започне производството на ракети със среден и малък обсег и след това да вземе решение къде да ги разположи.

Ракетите със среден и малък обсег на действие бяха забранени съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, подписан между Съединените щати и тогавашния Съветски съюз през 1987 г.