Руският заместник-министър на здравеопазването Олег Салагай не беше пуснат от летището в Копенхаген на път за конференция на Световната здравна организация в Дания, пише европейската редакция на Politico.

"О. Салагай, държавен секретар и заместник-министър на здравеопазването, трябваше да присъства на събитието. Въпреки това му беше отказан достъп до Дания на летище Каструп“, написа руското посолство в Дания в Telegram. Осъждайки инцидента, посолството поиска извинение от датските власти.

Датското външно министерство разследва случая, според местни медии.

Конференцията на СЗО е регионална среща за "прилагане на поведенчески и културни прозрения за здравето“ и се провежда в Копенхаген от 12 до 14 септември.

Отказът идва на фона на битката между Дания и Русия за броя на служителите, работещи в посолствата на другата страна.

По време на преговорите за визи за служители на датското посолство в Москва, Русия многократно е подавала молби за визи до Копенхаген, за да напълни руското посолство там с "недекларирани агенти“ или шпиони, заяви датският външен министър Ларс Льоке Расмусен пред новинарския уебсайт DR по-рано този месец.

Руското посолство в Копенхаген сега има срок до 29 септември да намали своя персонал до пет дипломати и 20 души административен и технически персонал, за да го приведе в съответствие с датското посолство в Москва, добави Расмусен.