Министерствата на отбраната на Дания и Чехия обявиха подготовката на първия съвместен транш от военна помощ за Украйна с бойни машини на пехотата и  танкове, които ще бъдат доставени "през ​​следващите месеци", съобщи Украинская правда.

"Военното оборудване за Украйна ще бъде изтеглено от складовете на чешки частни компании, както и произведено в чешки заводи за сметка на датското правителство", се посочва в съобщението на ведомствата на двете страни.

Като част от първия транш двете страни планират да доставят около 50 бойни машини на пехотата и танкове, 2500 пистолета, 7000 пушки, 500 леки картечници и 500 снайперски пушки, оборудване за електронна борба и разузнаване, включително "значително количество" големи калибър боеприпаси.

Пакетът включва както модерни чешки оръжия, така и обновена техника, която вече се използва от украинските въоръжени сили.

"Това е значителен транш от оборудване, което е много търсено в Украйна. Този трансфер стана възможен благодарение на образцовото сътрудничество между Дания и Чехия", е коментирал министърът на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен.