Четири изтребителя F-35 са пристигнали във военна база  в Дания като първата част от произведените в САЩ самолети, поръчани от страната, за да заменят остарелия си флот от F-16, някои от които са обещани на Украйна, съобщи Associated Press.

Украйна поиска западни изтребители, за да й помогне да устои на руската инвазия, започнала през февруари 2022 г. Съединените щати наскоро дадоха одобрението си Дания и Нидерландия да предоставят на Украйна произведените в Америка самолети.

Миналият месец двете страни заявиха, че ще дарят самолети F-16 на Украйна, като Дания обеща 19, а Нидерландия неуточнен брой. Дания съобщи, че първо ще трябва да получи нови F-35, а датският премиер Мете Фредериксен се надява първите шест F-16 да бъдат предадени на Украйна около края на годината.

Норвегия също изрази намерението си да дари F-16 на Украйна.

Дания заяви през юни, че обучението на украински пилоти на изтребители F-16 е започнало във военновъздушната база Скридструп, която е на около 210 км  западно от Копенхаген на полуостров Ютланд.

Дания е поръчала общо 27 изтребителя F-35 за 2,2 милиарда долара (4,05 милиарда лева).Те ще заменят флотилията на страната от 30 F-16, които са на повече от 40 години, в преход, който ще продължи до края на 2025 г.