Преди почти месец украинската контраофанзива започна с атаки на няколко фронтови сектора в Запорожка и Донецка област. Досега обаче украинската армия не е постигнала големи териториални успехи - освободени са само няколко села. Сега секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов обяви, че целта на настоящите боеве не е преди всичко да се завоюват територии, а да се намали военният потенциал на руските войски, съобщава германският вестник Die Zeit.

"Задача номер едно“ за украинската армия в момента е "максималното унищожаване“ на руската военна техника, командни бази, артилерийски части и войници, написа Данилов в Twitter.

Украинската армия отчита увеличение на руските жертви в ежедневните си доклади за ситуацията на фронта от началото на офанзивата. През юни бе обявено, че са унищожени повече артилерийски единици, отколкото през който и да било предишен месец. "Украинските данни за жертвите на противника се смятат за много по-реалистични от руските, но вероятно и преувеличени. За тежката военна техника, например, само около половината от отчетените от Украйна числа са документирани“, обясняват от редакцията.