В интервю за германския национален ежедневник Die Welt секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексей Данилов призна, че армията на страната изпитва проблеми в контранастъплението и увери, че е отворен за воденото на мирни преговори с Русия – дори преди страната му да си върне всички загубени територии.

"Има много фактори на фронта, ситуацията е сложна. Всеки ден напредваме, малко по малко, въпреки че сме изправени пред трудни обстоятелства. Но ние ще продължим да се борим, докато не възстановим границите от 1991 година“, категоричен бе Данилов в отговор на въпрос защо ВСУ не са се възползвали от хаоса, предизвикан от опита за бунт на основателя на ЧВК "Вагнер“ Евгенний Пригожин.

На запитване дали споделя позицията на канцлера на ФРГ Олаф Шолц, че разговорите с руския президент Владимир Путин са "необходими“, Данилов подчерта: "Ако хер Шолц смята за необходимо да разговаря със Сатаната – нека го направи“.

По отношение на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна отбеляза, че членството на страната в Алианса е въпрос на справедливост. "Как иначе да докажем, че сме достатъчно добри за НАТО? Ние защитаваме Европа от Русия. Ние плащаме с кръвта на нашите деца за сигурността на Европа. Нали? Защо да не влезем в НАТО?“, попита Данилов, припомняйки за "общите ценности“.