Бизнес наследникът Даниел Нобоа спечели в неделя президентските избори в Еквадор, обещавайки да възстанови южноамериканската страна, която има слаба икономика и страда от нарастваща престъпност и насилие, пише Reuters.

Тридесет и пет годишният Нобоа, който изненадващо се класира за балотажа на предсрочните избори, обеща да подобри икономиката и да създаде работни места за младите хора, както и да настани опасни престъпници на затворнически кораби.

"Утре започваме работа за този нов Еквадор, започваме да работим за възстановяването на страна, сериозно засегната от насилие, корупция и омраза“, заяви Нобоа пред поддръжниците си по време на кратки забележки в крайбрежния град Олон.

Нобоа ще се сблъска със значителното предизвикателство да изправи икономиката - която понесе тежки удари след пандемията от коронавирус и мотивира много хиляди еквадорци да мигрират - и рязко нарастващата престъпност, включително увеличаване на убийствата, грабежите и бунтовете в затворите.

Насилието, за което правителството в оставка обвинява наркобандите, достигна своя връх по време на кампанията с убийството на кандидата срещу корупцията Фернандо Вилависенсио, който беше застрелян, докато напускаше предизборно събитие в Кито през август.

Еквадор има всички необходими елементи, за да бъде глобален пример за напредък, каза Нобоа. Той ще има само 17 месеца да управлява, изслужвайки съкратен мандат от декември тази година до май 2025 г.

Неговата победа изпълнява дългогодишна семейна амбиция - той израства, придружавайки своя баща бананов барон Алваро по време на множеството неуспешни опити на последния да стане президент.

Нобоа спечели повече от 52% от гласовете, докато левият му противник Луиза Гонзалес спечели около 48%.

Гонзалес поздрави Нобоа за победата.

"Даниел Нобоа, нашите искрени поздравления, защото това е демокрация“, заяви Гонзалес пред привържениците си в Кито, призовавайки Нобоа да изпълни обещанията си към студенти и възрастни хора.

Победата на Нобоа бележи упрек от гласоподавателите към ментора на Гонзалес, бившия президент Рафаел Кореа, който продължава да притежава значителна политическа власт, откакто напусна поста, въпреки присъда за корупция.

Гонзалес бе обещала да върне много от социалните програми на Кореа, да стимулира икономиката с международни резерви и да се бори с престъпността.