Президентът на западната ни съседка Александър Вучич е на двудневно посещение в Тирана, където ще участва в среща с премиерите на Албания и Северна Македония Еди Рама и Зоран Заев в рамките на регионалната инициатива за сътрудничество "Отворени Балкани“, припомнят от редакцията на електронното издание на белградския ежедневник Danas.

Последните разговори на лидерите на инициативата се проведоха на 4 ноември в Белград и тогава беше съобщено, че на следващата среща може да бъде подписан Меморандум за разбирателство относно разрешителните за работа. Това ще позволи този вид документи, издадени в една от трите държави, да бъдат валидни и в трите членки на инициативата "Отворени Балкани“.

Името на регионалната инициатива, известна по-рано като "Мини Шенген“, бе променено на "Отворени Балкани“ в края на юли на среща между Рама, Заев и Вучич в Скопие, припомнят от редакцията. Тогава беше договорено граничният контрол между Сърбия, Северна Македония и Албания да бъде премахнат на 1 януари 2023 г. и бяха подписани три документа за улесняване на вноса, износа и движението на стоки, свободен достъп до пазара на труда и сътрудничество в защитата при бедствия.

В навечерието на днешната среща Заев, Вучич и Рама написаха отворено писмо, в което приканиха съседните страни от региона да се присъединят към инициативата. "Крайно време е всички нации и народи в региона да се обединят за едно по-добро бъдеще заедно. Инициативата предлага стабилност, мир и по-добър стандарт на живот за всички“, се казва в писмото на тримата лидери.

Превод и редакция: Тереза Герова