Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъди стъпките за задълбочаване на сътрудничеството с Албания, като оцени всички аспекти на двустранните връзки по време на официалното си посещение в страната в понеделник, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

При пристигането си в столицата Тирана Ердоган беше посрещнат от премиера на Албания Еди Рама с официална церемония на международното летище в Тирана.

Президентът беше придружен от делегация на високо ниво, включваща външния министър Мевлют Чавушоглу, министъра на отбраната Хулуси Акар, министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, министъра на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум, министъра на младежта и спорта Мехмет Мухарем и министъра на туризма Нури Ерсой.

Ердоган също присъства на церемония по предаването за живеене на стотици жилища, построени от Турция в северозападния град Лач, който беше поразен от мощно земетресение през ноември 2019 г.

"Щастието на Албания е нашето щастие, нейната мъка е нашата мъка“, каза той при откриването на обекта.

Той припомни, че Турция реагира бързо след земетресението, за да отговори на нуждите на албанския народ, като мобилизира всички средства на държавата и изпрати технически екипи.

"Фактът, че Турция беше първата страна, която се втурна да помогне на региона след земетресението, е най-голямото доказателство за силната солидарност между нас."

Освен това Ердоган обеща да продължи да бъде на страната на албанците и в бъдеще.

"Увенчаваме приятелството между Турция и Албания с предаването на тези жилища, предназначени за хората, загубили домовете си по време на земетресението“, добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков