Владимир Путин е заел твърда позиция по отношение на Украйна и е разкритикувал НАТО, че не е отговорил "адекватно“ на притесненията на Русия относно Киев по време на телефонния разговор с Борис Джонсън, пише британският таблоид Daily Mail.

Руският президент e продължил да защитава позицията си в кризата, въпреки че Джонсън е предупредил Путин, че нахлуването в Украйна би било "трагична грешка".

Според говорител на Даунинг стрийт, премиерът на Великобритания е изразил "дълбока загриженост" относно руската агресия и е подкрепил правото на Киев да се присъедини към НАТО:

"Премиерът подчерта, че в съответствие с политиката на НАТО за "отворени врати“, всички европейски демокрации имат право да се стремят към членство в НАТО. Това право важи изцяло за Украйна“.

Телефонният разговор между двамата лидери се е състоял в сряда вечерта, макар и предварително насрочен за понеделник, когато е трябвало да бъде отложен във връзка с обясненията на премиера заради скандалните партита в неговата резиденция на Даунинг стрийт 10.

Превод и редакция: Юлиян Марков