Френският президент Еманюел Макрон присттигна в столицата на Унгария в понеделник за разговори с лидерите на източните страни членки на Европейския съюз, дискусии, които вероятно ще подчертаят политическите разриви по отношение на обхвата на правомощията на ЕС и бъдещия курс на блока, пише британският таблоид Daily Mail

Макрон ще проведе двустранна среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан, десен популист, който оспорва ценностите на ЕС и неговата юрисдикция върху делата на 27-те държави-членки.

Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки, с когото Макрон също планира да се срещне, бяха въвлечени в конфликт с Брюксел заради опитите на ЕС да подчини правителствата, смятани за нарушаващи върховенството на закона и демократичните стандарти.

Европейската комисия задържа десетки милиарди долари средства за икономическо възстановяване след пандемията, предназначени за Полша и Унгария заради корупция, намеса в съдебната система и контрол на медиите. ЕС заплаши да наложи допълнителни санкции, ако страните не спазват изискванията на върховенството на закона.

Франция трябва да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС на 1 януари. Макрон също има предвидени срещи с унгарския президент Янош Адер и премиера на Словакия Едуард Хегер. Френският лидер планира да участва и в среща на върха на лидерите на Вишеградската група: Унгария, Полша, Словакия и Чехия.

Пътуването на Макрон, първото посещение в Унгария на действащ френски президент от 2007 г., идва преди срещата на върха на ЕС, насрочена за по-късно тази седмица.

Френският президент, центрист по убеждения, който е твърдо проевропейски ориентиран, също планира да се срещне в понеделник с либералния кмет на Будапеща Гергели Карачони и с Петер Марки-Зай, опозиционен кандидат, който планира да се състезава с Орбан за поста министър-председател по време на общите избори в Унгария през пролетта на следващата година.

Макрон също така планира да посети гроба на унгарския философ и критик на Орбан Агнес Хелер, която почина през 2019 година.

Стопанинът на Елисейския дворец вероятно ще се кандидатира за втори мандат на президентските избори във Франция през следващата година. Сред основните му съперници в този момент са двама десни националисти, журналистът Ерик Земур и Марин Льо Пен, които през последните месеци се срещнаха с Орбан и прегърнаха много от политиките му.

Самият Орбан работи активно за консолидиране на европейската десница, включително политици и партии, които споделят неговите антиимиграционни възгледи и противопоставянето му ЕС да упражнява определени законови правомощия над националните правителства на блока.

Макрон, който зави надясно по въпросите на сигурността и миграцията, откакто за първи път стана президент на Франция през 2017 г., каза на пресконференция миналата седмица, че смята Орбан за "политически опонент“, но и за "европейски партньор“, с когото важно е да "работим заедно за нашата Европа“.

"Може да има дълбоки разногласия и има такива. Но нашият дълг през следващите месеци е да позволим на Европа, в дневния ред, който споменах, да продължи да върви напред", каза Макрон. "Много ясно е, че по въпроса за върховенството на закона ще има разногласия.

Превод и редакция: Юлиян Марков