Украински войници и наблюдатели започнаха открито да се съмняват във вероятността за военен пробив през руските линии предвид нарастващите жертви в хода на контранастъплението на Украйна, пише The Daily Express.

Тежките загуби на бойното поле ги карат да се съмняват дали силно заздравените отбранителни линии на Русия - построени и модернизирани през зимата - може да са непроходима бариера.

Има много войници и професионалисти, които категорично не са съгласни, като твърдят, че продължаващата контраатака, която се провежда от месец и е старателно организирана, в крайна сметка ще успее да разбие руските линии.

Те твърдят, че първоначалният етап на операцията върви по план и че активната фронтова линия, която се простира над 1000 км в груба дъга от черноморското крайбрежие до североизточната граница на Украйна с Русия, никога не е замисляна да пробие бързо линиите по начина на бързия напредък, постигнат от силите на Киев миналата година.

Кирило Потрас, украински морски пехотинец, който загуби долния си ляв крак поради руска мина през 2020 г., но оттогава се завърна на фронтовата линия, изрази загриженост за ситуацията.

Той заяви пред BBC, че без повече помощ от западните съюзници има риск от загуба на битката. Потрас подчерта, че широкото присъствие на руски минни полета представлява значителна пречка.

"Без повече [западна] помощ, мисля, че може да загубим този мач“, заяви Потрас.

Според него руските сили са многобройни и разполагат със значителен арсенал от противотанкови оръдия и ракетни системи. Потрас подчерта огромните предизвикателства, поставени от руската армия в продължаващия конфликт.

На друга точка по фронта облечен боен медик се оплака пред BBC, че Русия е имала достатъчно време да укрепи отбраната си и има значителен брой войски поради нарастващия брой загуби в Украйна.

Те стигнаха до заключението, че въпреки че Украйна може да измести фронтовата линия назад, вероятно с няколко десетки километра, ще бъде трудно да се намали значително общият стратегически контрол на Русия над Източна и Югоизточна Украйна.

Медикът отбеляза още пред BBC: "Мисля, че тази война няма да бъде решена на бойното поле. Тя ще завърши с политическа сделка“.