Военният конфликт в Украйна наближава своята втора годишнина и, както заяви пенсионираният вицемаршал от Кралските Шон Бел пред Daily Express US, суровата реалност става все по-очевидна.

Военният конфликт между Русия и Украйна продължава почти две години и шансовете на Киев за победа стават все по-илюзорни всеки ден, предупреди бивш пилот на изтребител.

Тази мрачна оценка идва в изключително труден момент за президента Володимир Зеленски.

Киев получава финансова помощ и оръжия от своите западни съюзници, но напоследък потокът от помощ започна забележимо да пресъхва, тъй като става все по-ясно, че промяната на хода на руско-украинския конфликт ще бъде възможна само с цената на невероятни усилия.

Унгария остава сериозна пречка за Киев: в петък, 15 декември, тя блокира пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро.

Междувременно искането на президента на САЩ Джо Байдън за 61 милиарда долара за подкрепа на Украйна не получи одобрение от контролираната от републиканците Камара на представителите.

И цялата тази полемика е в полза на президента Владимир Путин, казва Шон Бел.

Според него предимството на Русия на бойното поле става все по-ясно: "Русия е Голиат за украинския Давид. И въпреки че украинците положиха невероятни усилия да го сдържат, те все още нямат военновъздушни сили. Те нямат военни самолети.Те не са членове на НАТО. Сега всичко е срещу тях“.

Освен това, оплака се Бел, Украйна не успя да постигне значителни успехи на бойното поле.

"Русия има доста широки отбранителни линии: три линии окопи, противотанкови бариери "зъби на дракон“ и минни полета, които – въпреки че украинците успяха да напреднат през тях с около 15 километра – са много трудни за преодоляване, за да се надяват на пробив.

"Суровата реалност на този конфликт е, че въпреки че украинците положиха невероятни усилия, нещата не вървят в тяхна полза“.

За да влоши ситуацията, Чичо Сам може скоро да "спре кранчето“ на помощта, предупреди пенсионираният вицемаршал.

"Ако има смяна на администрацията в Америка, кой знае до какво ще доведе това? Но не изглежда, че това ще е добре за Украйна. Следователно Путин ще играе дългата игра", добави Бел.

Всъщност Путин вече изглежда се възползва от несигурната позиция на Украйна.

Часове след като Унгария наложи вето на пакет от помощи от ЕС, Украйна съобщи за десетки атаки с дронове през последния ден.

В събота, 16 декември, украинските военновъздушни сили съобщиха, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 30 дрона, изстреляни от руските сили през нощта.

Междувременно в петък вечерта Русия също съобщи, че нейните сили са успели да осуетят поредица от атаки на украински дронове.

Представители на руското министерство на отбраната написаха в Telegram, че руските части за ПВО са унищожили 32 украински дрона над Кримския полуостров.

Русия анексира Крим през 2014 г. – ход, смятан за незаконен от повечето страни – и сега използва полуострова като плацдарм и точка за снабдяване на своите сили в рамките на войната в Украйна.