Обвиненията срещу четирима активисти от "Животът на черните има значение“ (Black Lives Matters - БЛМ) за свалянето на статуята на търговеца на роби Едуард Колстън в Бристол и хвърлянето й в морето са оттеглени, пише The Daily Express.

Райън Греъм, 30, Майло Понсфорд, 26, и Сейдж Уилоуби, 22, бяха заснети от близките охранителни камери да стоят до статуята с въжетата, които впоследствие бяха използвани за свалянето й. 33-годишният Джейк Скуз беше обвинен в организиране на план статуята да бъде изхвърлена в пристанището. И четиримата бяха оправдани от жури в Бристолския кралскисъд след близо три часа разисквания в края на двуседмичен процес.

Бронзовият мемориал на търговеца на роби от XVII век Колстън беше свален по време на протест на БЛМ в Бристол на 7 юни 2020 г., преди да бъде хвърлен във водата.

Няколко души бяха замесени, но само четирима от тях бяха изправени пред съд.

И четиримата подсъдими признаха, че са замесени в инцидента, отрекоха действията им да са престъпни. Вместо това те твърдят, че самата статуя на Колстън е била престъпление от омраза срещу хората в Бристол.

Превод и редакция: Иван Христов