В сряда, на фона на нарастващите страхове от възможна война с Русия, кораби на британския кралски флот започнаха да съпровождат руски военни кораби, преминаващи през Ламанша, пише британският вестник Daily Express.

Два руски кораба - ракетният крайцер "Маршал Устинов" и големият противоподводен кораб "Вицеадмирал Кулаков" преминаха в сряда през Ламанша. Според военно-аналитичната платформа Navy Lookout те са били последвани от корабите на британския флот "Кент" (HMS Kent) и "Мърси" (HMS Mersey).

Има предположения, че корабите могат да бъдат изпратени в Черно море, за да участват в атака срещу Украйна.

Но наскоро командването на руския флот обяви, че ще се проведат военни учения на 240 километра югозападно от бреговете на Ирландия от 3 до 8 февруари.

Както съобщи изданието The Drive, руски кораби са напуснали Балтийско море в сряда, а още три руски кораба са го напуснали във вторник.

През последните дни множество сили на ЕС ескортираха руски военни кораби.

Три руски кораба, плаващи през международни води към Ламанша, бяха ескортирани от хеликоптер и кораб на Кралския флот на Нидерландия. След това, когато руските кораби пристигнаха в Ламанша, задачата за наблюдение е предадена на белгийския и британския флот. Освен това изглежда, че поне един кораб на френския флот е бил изпратен да наблюдава руските кораби.

Това се случва на фона на нарастващите страхове от възможна война с Русия, тъй като Владимир Путин е натрупал 100 000 войници на границата с Украйна. Въпреки това, в интервю за Daily Mirror, говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство е казал, че ескортирането на руски кораби е "честа практика“.

"Като част от съвместни усилия с нашите съюзници, Кралският флот наблюдава присъствието на руски военни кораби, докато преминават през Ламанша“, добави Министерството на отбраната.

НАТО разположи около 4000 войници в Естония, Литва, Латвия и Полша, както и танкове, системи за противовъздушна отбрана и разузнавателни части.

Общо 8500 американски войници също бяха приведени в повишена готовност за евентуално разполагане в Източна Европа, съобщи Пентагонът.

В светлината на последните събития руският лидер разкритикува Запада, че пренебрегва "фундаменталните руски опасения" относно сигурността, свързани с Украйна.

Путин също така обвини западните страни, че умишлено се опитват да въвлекат Русия във война, като посочи, че Вашингтон наистина не се интересува толкова от сигурността на Украйна, колкото се опитва да провокира "въоръжен конфликт“.

Говорейки на съвместна пресконференция след среща с унгарския премиер Виктор Орбан, Владимир Путин каза: "Самата Украйна... е само инструмент за постигане на тази цел“.

Превод и редакция: Юлиян Марков