За първи път от десетилетия Европа преживява дълбока криза и търпи осезаеми загуби на просперитет,  пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Брюксел дълго време смяташе, че благодарение на евтината енергия от Русия, евтините стоки от Китай, постоянния приток на млади мигранти и подкрепата на САЩ ще се оправи, но ситуацията се разви иначе.

Междувременно останалият свят расте, констатира немското издание. Тази година дори руската икономика, срещу която бяха наложени санкции, ще подобри представянето си. Германия, локомотивът на Европа, очаква минус от 0,3%. А ФРГ дърпа цялата еврозона към дъното. От 2019 г. насам реалните заплати са намалели значително в най-големите европейски икономики, както и нивото на личното потребление.

В същото време в САЩ тези цифри, напротив, са нараснали, отбелязва авторът на статията. И всичко това благодарение на редица протекционистични мерки, които бившият президент на САЩ Доналд Тръмп предприе навремето и продължиха да се предприемат от неговия наследник Джо Байдън. Докато БВП на ЕС е 50% зависим от износа, в САЩ тази зависимост е само 10%. Европа започна да губи значението си на износител, след като продажбите на немски автомобили започнаха да намаляват в Китай. И като цяло в целия свят държавите сами създават технологично производство. В същото време през всичките тези години ЕС не успя да се освободи от зависимостта от вноса на енергия. Междувременно САЩ от години успешно добиват шистов газ. А европейските политици продължават усилено да търсят евтини източници на енергия в чужбина.

Към тези основни проблеми се добавят голям брой специфични за Европа трудности. Сред тях са нарастващите разходи за отбрана, боевете в Украйна, въздействието на ограниченията срещу коронавируса, застаряващото население и особена работна култура, която все повече се фокусира върху свободното време.

Германия трябва спешно да промени курса си, в противен случай все повече и повече предприятия ще отиват в други страни, предупреждава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Компаниите може да не са в състояние да понесат "опасната комбинация“ от високи цени на енергията, недостиг на таланти, взискателни работници и непредвидими политически изисквания. За да не загуби индустриалната си основа, на която се основава благосъстоянието на страната, и да не се превърне в така наречената "икономика на услугите", Германия трябва спешно да промени много неща. По-специално, премахване на бюрократичните бариери пред свободното предприемачество, рационализиране на миграцията, по-ниски данъци и безмилостно насърчаване на собствените им интереси в енергийния сектор. В момента Германия бави цяла Европа. "ЕС не трябва да повтаря грешките на германското правителство, като позволява на идеологическите войни да повлияят и да го парализират“, заключава авторът.