Тази година Германия е внесла над 400 милиона евро в общия бюджет на НАТО за първи път от повече от десетилетие. Това се посочва в отговора на Министерството на отбраната в Берлин на съответното искане на депутата от Бундестага от "Левица“ Севим Дагделен, с което разполага агенция DPA.

Делът, който страните-членки на НАТО отделят за финансиране както на гражданския, така и на военния бюджет, се определя по специална формула, базирана на брутния национален продукт на страната. Според агенцията Германия в момента покрива 16,34% от разходите на НАТО, които възлизат на около 2,581 милиарда евро. Така през 2021 г. сумата, която Германия трябва да внесе в съвместния бюджет на Алианса, е около 421 милиона евро. За сравнение: миналата година сумата бе 390 милиона евро, а през 2010 г. Германия похарчи 441 милиона евро за финансиране на Северноатлантическия алианс.

Дагделен остро разкритикува увеличаването на разходите на страната, свързани с покриването на разходите на НАТО. "Желанието да се нахрани НАТО с нарастващ дял на Германия в социално и политическо отношение е фатално“, цитира думите й агенцията. "Вместо да продължава да увеличава заплахата от война в Европа чрез опасните политики за модернизация на НАТО, федералното правителство трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира сигурност и стабилност, основани на взаимното разбиране и сътрудничество с Русия“, заключи Дагделен.

Бюджетът на НАТО се състои от две основни части – военни и граждански разходи. В началото на октомври генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел след заседание на Съвета на НАТО каза, че лидерите на блока ще одобрят нова стратегическа концепция на срещата на върха в Мадрид през 2022 г. В същото време той отбеляза, че документът ще подчертае важността от увеличаване на разходите за отбрана, допълнителни инвестиции за закупуване на нови оръжия, необходими за цялостната сигурност на НАТО. Разширяването на разходите за отбрана ще включва допълнителни средства за военния и гражданския бюджет на щаба на Алианса и допълнителни разходи за инфраструктура.

Превод и редакция: Тереза Герова