Почти 80% от хората в Германия смятат, че пандемията ще продължи да влияе на ежедневния живот през 2022 г. Това сочат резултатите от публикувано проучване, извършено от социологическия институт YouGov, поръчано от агенция DPA.

В анкетата, проведена от 21 до 23 декември, са участвали 2061 души. Според данните от нея 79% от анкетираните смятат, че коронавирусът, поне частично, ще окаже влияние върху ежедневния живот на германските граждани през 2022 г. В същото време 34% от анкетираните очакват, че разпространението на инфекцията ще причини още повече вреда на жителите на страната. Само 15% от германците са изразили мнение, че през 2022 г. ще бъде възможно частично или напълно страната да се справи с пандемията.

В същото време социолозите установяват, че само 6% от участниците в проучването предполагат, че изискването за носене на защитни маски ще стане незадължително, 56% са убедени, че тази мярка ще продължи да бъде в сила. Освен това, както показват резултатите от проучването, 22% от германските жители се надяват, че през лятото на 2022 г. ще бъде възможно отново да отидат на почивка във всяка страна, в която желаят, 64% изразяват противоположната гледна точка. Освен всичко друго, 37% от германците смятат, че пандемията ще доведе до финансови загуби през 2022 г., 51% не смятат, че разпространението на коронавируса ще повлияе по някакъв начин на финансовото им състояние.

През 2020 г. YouGov проведе подобно проучване и тогава отговорите на респондентите бяха по-оптимистични. Така 26% от жителите на Германия вярваха, че пандемията ще бъде преодоляна в една или друга степен през 2021 г. Две трети от анкетираните смятаха, че разпространението на коронавируса ще влоши епидемиологичната ситуация и ще се отрази негативно на ежедневието.

В момента епидемичната ситуация в Германия все още е сложна. Според института "Роберт Кох“ броят на потвърдените нови случаи на коронавирусна инфекция в Германия е 42 770 за последните 24 часа. От началото на пандемията инфекцията е била открита при 7 109 182 жители на страната. От последствията от болестта, причинена от коронавируса, за 24 часа в страната са починали 383 пациенти. Общият брой на смъртните случаи в Германия за цялото време на пандемията достигна 111 602. Седемдневното разпространение на коронавирус в Германия (броят на заразените на 100 хиляди души на седмица) вече е 207,4.

Превод и редакция: Юлиян Марков