Руските военни верочтно са решили да върнат в дока за ремонт един от ракетните си катери на Черноморския флот, който е изведен от експлоатация. Руснаците предприемат тази стъпка, за да компенсират загубата на ракетната корвета "Ивановец". Тя е потопена на 4 февруари 2024 г. от морски безпилотни катер на Главното разузнавателно управление към Министерството на отбраната на Украйна, пише Defense Express.

На пръв поглед подобни действия на руснаците може да изглеждат логични в някои отношения. След потъването на "Ивановец" от Черноморския флот останаха само два ракетни катера. Но от друга страна, възниква въпросът: какъв кораб руските сили са извели от експлоатация, но след това са размислили и са го върнали.

Говорителят на Военноморските сили на Украйна капитан III ранг Дмитрий Плетенук не уточни за кой ракетен катер става дума в коментара си.

Но ако разгледаме информацията от отворени източници, можем да заключим, че става въпрос за ракетния катер Р-71 "Шуя" от проект 12417 "Молния-1". Възникват редица въпроси: с какви оръжия е разполагал този катер и защо руснаците не се поколебаха да го извадят от експлоатация през 2023 г.?

Шуя е последният катер в руския Черноморски флот, който е въоръжен с остарелите противокорабни ракети П-15М "Термит" (четири пускови установки, максимален обсег до 80 км), докато потъналият "Ивановец" е въоръжен със свръхзвуковите противокорабни ракети П-270 "Москит" (с максимален обсег от 90 до 250 км).

Според руснаците катерът "Шуя" известно време е бил полезен на Черноморския флот като плаваща пускова установка за ракети П-15М "Термит". Те са били използвани като ракети-мишени по време на различни учения. Освен това през 2021 г. катерът "Шуя" е бил използван като платформа за тестване на морската версия на ЗРК "Панцир".

Трябва да се отбележи, че катерът "Шуя" е въведен в експлоатация през 1985 г., както и потъналият "Иваница" през 1989 г. Освен това, дори и двата кораба формално да принадлежат към сходни проекти, разликата в основния калибър на въоръжението, т.е. вида на противокорабните ракети, е доста съществена.

Възможно е обаче руските сили да попълнят загубите на флота на всяка цена, особено когато производството на нови кораби е затруднено. В този случай връщането в експлоатация на кораб със срок на експлоатация от 1985 г. и оборудван с ракети П-15М "Термит" изглежда добре.