През юни в Пхенян Владимир Путин се опита да демонстрира спокойствие и контрол. Той бе подписал със севернокорейския си колега Ким Чен-Ун "стратегическо партньорство" с една клауза: "В случай че една от двете страни бъде поставена в състояние на война чрез въоръжено нахлуване - гласеше тя - другата страна ще предостави незабавно военна помощ с всички налични средства", припомня Corriere della Sera в публикация за руския чуждестранен легион.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Със сигурност Ким предоставя артилерия, дотолкова, че сега в Лондон изчисляват, че половината от боеприпасите, използвани от руснаците в Украйна, са севернокорейски. Помощта вероятно не идва безплатно, от режим, който се изхранва, като продава оръжие на най-различни авторитарни правителства: Иран, Сирия, Египет или Катар. Възможно ли е обаче сред средствата, които са "на разположение на Ким" - особено сега, когато украинските сили са в Курск - да са необходими и мъже, които да бъдат хвърлени в месомелачката? Севернокорейската армия е четвъртата по големина в света с 1,3 млн. военнослужещи в страна с 26 млн. жители. Но в края на юни Путин отхвърли въпроса за войниците на Ким: "Те не са ни нужни".

Реалността е по-сложна. За това свидетелстват шестимата севернокорейски войници, които загинаха в четвъртък (3 октомври), и тримата други, ранени при украинската бомбардировка в Донецк. Официално пратениците на Ким бяха там, за да наблюдават тренировка на руските щурмови войски, като туристи във война. Но това не е единствената следа, по която работи украинското разузнаване. В края на краищата точно от юни насам слухове в Telegram с добри източници в руското министерство на отбраната, като "Кремльовская табакерка", говорят за изпращане на севернокорейски войски в Донбас. Няма официално потвърждение, но изглежда изключително вероятно Пхенян да е изпратил няколко военноинженерни бригади в завзетите територии на Украйна миналия месец, за да работят по възстановяването.

Киевското разузнаване разполага с информация в този смисъл, а през последните дни за това говори и южнокорейската телевизия Tv Chosun, позовавайки се на източници от правителството в Сеул, според които дори в този случай благоволението на Ким няма да е безкористно: наемането на три или четири севернокорейски бригади от "гении" би струвало 115 млн. долара.

Шестимата севернокорейци, които загинаха в четвъртък, докато участваха в "обучение", със сигурност не са били там, за да преправят пътища. Цялата ситуация остава непрозрачна, но носи със себе си двоен урок. От една страна, все по-ясно се разпознава оста между Москва, Пхенян, Техеран и Пекин, която постепенно подхранва руската агресия срещу Украйна, от друга страна, очертава се стратегията на Путин за формиране на своеобразен чуждестранен легион, който да подкрепя нехуманната тактика на Русия.

Неговите генерали заповядват нападения, без да се грижат за живота на хората, и по този начин са достигнали - по данни на украинския генерален щаб - 570 000 руски жертви, включително убити и ранени, със скорост малко под хиляда на ден в настоящата фаза. Ето защо Кремъл се нуждае и от чужденци, които да хвърли в пещта, и ги вербува по "престъпен начин".

Така например измамите срещу индийци се потвърждават от свидетелствата на замесените, спасени някога от своето правителство: те са примамвани с предложения за работа в Москва или дори в Дубай чрез YouTube канала Baba's Vlogs и след това са принуждавани да подписват договори за фронта. Датският гражданин Никлас Хофгаард попада в подобна ситуация и съобщава, че е бил на фронта заедно с непалски войници, вербувани от руснаците. Има и многобройни сведения за принудително призоваване на наемници от Куба и Субсахарска Африка, където присъстват руснаците.

Но основният източник на чуждестранния легион са таджиките, казахите и други имигранти в Русия от Централна Азия. През януари Путин подписа указ, с който улеснява издаването на разрешителни за пребиваване на тези, които подпишат договор за Украйна, но реалността е друга: имигрантите, които не подписват, са заплашени от арест и депортиране. Смята се, че няколко хиляди души са пристигнали в Киев по този начин, като остава резерв от двадесет хиляди, от който да бъдат взети: разглеждани от Путин като жива плът за неговия чуждестранен легион.