Форма на чума коси кози и овце в централната гръцка област Тесалия, където местните скотовъди са силно притеснени, пише Kathimerini.

Болестта, известна с френския си акроним PPR, за чума по дребните преживни животни, е открита за първи път в африканските колонии на Франция през 1942 г. и нейният вирус не заразява хората.

Овчарите за първи път забелязват козите и овцете си да се чувстват слаби и да страдат от треска на 11 юли близо до град Метеора и оттогава в региона се появиха още случаи. Това е първото подобно огнище в Гърция.

Тесалия беше засегната от опустошителни наводнения през септември 2023 г. и хиляди селскостопански животни се удавиха. За да попълнят запасите си, фермерите се обърнаха към местна компания, която внесе евтино овце и кози от Турция без здравни сертификати. PPR е ендемичен в Турция.

Фирма от Трикала купи овцете и ги препродаде в цяла Гърция, също без сертификати, обясни губернаторът на Тесалия Димитрис Куретас.

Всички овце и кози в близост до заразените райони, повече от 100 000 само на едно място, ще бъдат тествани през следващите дни, заяви Куретас, и може да се наложи да бъдат евтаназирани.