С отделянето на Албания от Северна Македония по пътя им към интеграция в Европейския съюз, в Брюксел, чрез България,  всъщност насърчават междуетническото напрежение и евентуален междуетнически конфликт в страната. Това сподели македонският професор Миряна Найчевска в профила си в социалната мрежа Facebook, като подерта, че разделянето на държавите в този момент е "изключително глупаво“.

"Не знам дали се прави умишлено или от небрежност, но процедурата е изключително глупава в условията на вече съществуващ въоръжен конфликт на територията на Европа“, коментира Найчевска.

По-рано тази седмица медии съобщиха, че посланиците на страните членки на Европейския съюз са взели единодушно решение Албания да продължи преговорите за пълноправно членство в Общността. Това означава, че въпреки дългосрочните ангажименти за общ подход към Албания и Северна Македония в процеса на европейска интеграция, на 15 октомври двете страни най-после ще поемат по своя път. Албания ще отвори първата си глава, докато Северна Македония ще остане блокирана в процеса заради отлагането на конституционните промени, свързани с вписването на българите.