SpaceX успешно изстреля кораба Crew Dragon, превозващ четирима астронавти на историческата мисия Polaris Dawn. Американският милиардер Джаред Айзъкман планира да осъществи първата частна космическа разходка и да лети по-далеч от всеки друг човек в миналото, пише Associated Press.

Ако всичко върви по план, това ще бъде първият път, когато частни лица извършват космическа разходка, но те няма да се осмеляват да излизат извън капсулата.

"Космическите разходки, считани за една от най-рисковите части на космическия полет, са работа изключително на професионални астронавти, откакто бившият Съветски съюз отвори люка през 1965 г., последван от Съединените щати. Днес те се извършват редовно на Международната космическа станция“ , припомня изданието.

Известно е, че Айзъкман, заедно с инженерите на SpaceX и бивш пилот на изтребител Thunderbird от военновъздушните сили на САЩ, излетя призори на борда на ракета Falcon 9 на SpaceX от Флорида. Космическата разходка е насрочена за четвъртък, по средата на петдневната мисия.

Първо обаче пътниците планират да излязат отвъд Международната космическа станция - до надморска височина от 1400 километра, което ще надмине рекорда за обикаляне около Земята, поставен по време на проекта Gemini на НАСА през 1966 г.

"Даваме ви голяма прегръдка от Земята, дано влезете в историята и да се върнете у дома живи и здрави“, заяви директорът на изстрелването Франк Месина по радиото, след като екипажът достигна орбита.

"Нямаше да сме на това пътуване, ако всички 14 000 служители на SpaceX и всички останали не ни подкрепяха“, отговори Айзъкман.

Отбелязва се, че основната цел на операцията е да се тества новият костюм за космическа разходка на SpaceX, който визуално прилича на познатия черно-бял костюм на компанията, който се носи само вътре в космическия кораб.