Индонезия изрази желание да се присъедини към групата БРИКС. Това се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на страната, цитирано от Reuters.

"Присъединяването на Индонезия към БРИКС е проява на нейната независима и активна външна политика. Това не означава, че сме част от някакъв блок, но участваме активно във всеки форум“, заяви Сугионо, новоназначеният външен министър, който, подобно на много индонезийци има само едно име и няма фамилия.

Както отбелязва Reuters, досега Индонезия, четвъртата по население страна в света, е следвала неутрална външна политика. Президентът Прабово Субианто, който встъпи в длъжност в неделя, многократно подчерта, че ще бъде приятел с всички страни, било то Китай или Съединените щати, и че Индонезия няма да се присъедини към нито един военен блок.

Сугионо добави, че членството в БРИКС е в съответствие с основните правителствени програми на Индонезия, "особено хранителна и енергийна сигурност, изкореняване на бедността и развитие на човешките ресурси“. Той добави, че Индонезия вижда групата като "носител" за насърчаване на интересите на Глобалния Юг.

Първоначално БРИКС включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но през януари тази година към тях се присъединиха Иран, ОАЕ, Етиопия и Египет. По-късно своите кандидатури за членство подадоха още Куба, Азербайджан, Турция, Малайзия и Шри Ланка.