Втората година от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна приключи. Тя доведе до десетки хиляди нови жертви, ранени, отвличания и милиони бежанци. Тъй като краят не се вижда, е време да направим равносметка и да анализираме уроците от тази война.

Voice of America събра мненията на американски и европейски военни и политически анализатори и ги обобщи в 4 основни урока.

Урок 1: Трябва да формулираме победата

През ноември 2022 г. президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви 10 точки от мирната формула за Украйна. Те включват по-специално,

-възстановяване на териториалната цялост на Украйна,

-гаранции за сигурност,

-и освобождаване на затворници и депортирани лица.

Западните съюзници подкрепиха формулата. Президентът на САЩ Джо Байдън често използва фразата "Ние сме с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо" във връзка с войната, а по време на пресконференцията със Зеленски във Вашингтон през декември той използва израза "толкова дълго, колкото можем".

Бен Ходжис, бивш командващ на американската армия в Европа и Африка, твърди, че Америка и нейните съюзници са подкрепили Украйна, но не по много убедителен начин. Говорейки на онлайн дискусия за Лондонското училище по икономика и политически науки, той подчерта, че е време Западът да вземе решение.

"Един от най-големите проблеми за нас е, че нито моят президент, нито германският канцлер са казали, че "искаме Украйна да спечели". Неспособността на лидерите на Запад да дефинират ясно стратегическата цел е най-големият недостатък за мен", смята генералът в оставка.

Друг важен нюанс, който експертите подчертават, е, че е необходимо да се определи какво се счита за победа за Украйна. Защото дори и Украйна да възстанови териториалната си цялост, не е сигурно, че това ще спре войната, смята Киър Джайлс, главен експерт по въпросите на Евразия в Chatham House.

"Необходима е промяна в отношението на Русия. Тя трябва да престане да бъде уверена, че може да напада други държави и, второ, че това може да ѝ се размине. Само дългосрочните гаранции за сигурност и уверенията, че ще претърпят катастрофални щети в случай на агресия, ще запазят Украйна и Европа в безопасност в бъдеще", подчертава Джайлс.

Но това изглежда е далеч. С по-малката от очакваното офанзива на Украйна през лятото на 2023 г. и неотдавнашното превземане на Авдеевка от Русия е време да се помисли за междинна победа и да се съсредоточим върху отбраната, смята Робърт Гейтс, бивш министър на отбраната на САЩ, в интервю за The Washington Post.

"Стратегията е да помогнем на Украйна да предотврати по-нататъшни руски успехи, да дадем на руснаците всички основания да вярват, че няма да постигнат целите си. И може би в този момент ще успеете да постигнете - не непременно договорено прекратяване на огъня, а по същество фактическо прекратяване на огъня, при което нивото на насилие значително ще намалее", заяви Гейтс.

Урок 2: Демокрациите помагат по-бавно на съюзниците си

Днес въпросът за военната помощ за Украйна е заседнал в Конгреса. От началото на годината в бюджета на САЩ не са предвидени средства за Украйна, а украинските въоръжени сили са зависими от оръжейните доставки от Америка. Според украински политици и западни анализатори това е една от причините за изтеглянето от Авдеевка. Западните оръжия бяха един от решаващите фактори за Украйна в тази война. Но те можеха и могат да бъдат многократно повече, заяви пред CSIS Уесли Кларк, бивш командващ на Съюзните сили на НАТО в Европа.

"Говорим за основан на правила световен ред, но не действаме в съответствие с него. Военната помощ, която сме предоставили, е нищожна. Те твърдят, че теренът не е подходящ за изпращане на танк М1 (Abrams). Тогава защо ги продаваме на Полша? Това е някакъв двоен стандарт", смята Кларк.

И докато Западът обсъжда кога, какви оръжия да предостави на Украйна и дали изобщо да ги предоставя, съюзниците на Русия вече са установили поток от оръжия. Киър Джайлс обръща внимание на това.

"В случая със Северна Корея те може и да не предоставят най-високо качество, но предоставят количество, а производството на ирански безпилотни самолети, което вече е установено в Русия, също означава, че това е стабилен поток. Това означава, че за разлика от САЩ, ЕС или Обединеното кралство доставките за Русия са практически непрекъснати", заявява Джайлс.

Робърт Хамилтън, пенсиониран полковник от американската армия, обяснява, че решенията в демократичните държави се вземат по-бавно и по-трудно. Но в крайна сметка демокрациите имат предимство.

"Защото авторитарните режими, въпреки че изглеждат твърди, са уязвими. Изглежда, че руският народ все още подкрепя войната в Украйна, но това не означава, че след две години ще е така. Те нямат начин да изразят недоволството си, така че то е склонно да се пренесе в улични протести", смята Хамилтън.

Между другото, по данни на изследователския център "Милър" през последните 200 години демокрациите са спечелили 76% от войните срещу автокрациите.

Урок 3: Битките могат да бъдат спечелени без западни оръжия

Въпреки трудната ситуация за украинските въоръжени сили на сухопътния фронт, Украйна постигна големи успехи в морето. Без собствен флот тя изтласка Русия от западната част на Черно море. Тя унищожи пет руски десантни кораба, използвайки собствените си безпилотни летателни апарати "Магура". Това трябва да бъде възприето от военноморските сили на САЩ - казва контраадмиралът в оставка Джо Дигуардо.

"Как ние (Западът) да преодолеем собствените си предразсъдъци, за да използваме това по начина, по който го правят украинците - за поразяване на цели, които са уязвими, като линии за снабдяване. Това е стратегически ефект с едно много тактическо оръжие", смята Дигуардо.

"Украинците трябва да продължат да използват своята изобретателност. Това е нейната сила във войната", заяви през ноември пред Voice of America пенсионираният американски генерал и бивш директор на ЦРУ Дейвид Петреъс.

"Украинският народ има изключителен талант и изключителни производствени умения. Мисля, че всичко това, между другото, ще има огромни последици за Украйна след този конфликт, защото подозирам, че някои европейски фирми в областта на сигурността и отбраната ще изпратят поне част от производството си в Украйна", заявява Петреъс.

Урок 4: Количеството е от значение

По данни на украинските въоръжени сили само при щурма на Авдеевка руснаците са загубили повече от 47 000 войници. Още през ноември, в интервю за The Economist, генерал Валерий Залужни призна, че е сгрешил за Русия. Той заяви, че тя ще се оттегли, след като претърпи тежки загуби. Започнала е война на изтощение, а Западът, който подкрепя Украйна, изглежда все още не е осъзнал това, смята Робърт Хамилтън.

"Склонни сме да предпочитаме сложните технологични решения на военните проблеми, прецизните удари на далечни разстояния, бронираните маневри. Но в тази война видяхме, че през XXI в. две армии водят окопна война от началото на XX в., при която е трудно да се маневрира и да се завземат големи територии", посочва Хамилтън.

В тази война на изтощение броят на оръжията и хората е от значение, твърдят експертите. И докато превъзходството в оръжията може да бъде постигнато с подкрепата на Запада, то съюзниците няма да помогнат с хората. Американският генерал в оставка Бен Ходжис съветва да се промени подходът към мобилизацията.

"И тези хора биха могли да се върнат заради чувството си за дълг, но също така и защото биха били сигурни, че ако бъдат ранени или убити, ще бъдат наети по подходящ начин, а за семейството им ще бъде положена грижа, точно както в САЩ или Великобритания. А това е политически проблем, който правителството трябва да реши", смята Ходжис.