Круизният кораб Odyssey на американската компания Villa Vie Residences най-накрая напусна пристанището на Белфаст (Северна Ирландия), където остана четири месеца след повреда, съобщава британският телевизионен канал Sky News.

Според медията лайнерът първо се е насочил към Шотландия за зареждане с гориво, след което ще се насочи към Брест, Франция. Планира да направи няколко спирки по пътя, за да пристигне в крайна сметка на Бахамските острови.

Отбелязва се, че пътници са били снимани да празнуват дългоочакваното събитие в един от баровете на борда на кораба. "Алилуя! Все още нямаме думи, ние сме възхитени, а празникът вече започна“, казва един от блокираните с месеца пътници на лайнера, Холи Хенеси от Флорида.

Уебсайтът MarineTraffic също потвърди, че плавателният съд е път: "В ход, с двигател“.

Odyssey направи първия си опит да напусне столицата на Северна Ирландия вечерта в понеделник, 30 септември, но скоро трябваше да се върне в Белфаст, за да попълни документи.

Изданието припомня, че първоначално корабът трябваше да напусне Белфаст през май 2024 година, но отплаването му бе отложено поради необходимостта от ремонт, в резултат на което много пътници трябваше да останат непланирано в Северна Ирландия.