Новоназначеният министър-председател на Чешката република Петер Фиала, на когото е възложено да състави новото правителство на републиката след последните парламентарни избори, поиска президентът Милош Земан да се откаже от възраженията срещу състава на бъдещия кабинет и да проведе церемонията по назначаването си в близко бъдеще, съобщи Чешкото радио (CR).

Земан настоява от състава на новото правителство да бъде изключен кандидатът на Пиратската партия за поста министър на външните работи Ян Липавски. Президентът се съмнява, че въпросният кандидат за министър ще изпълнява качествено задълженията си, тъй като няма необходимата квалификация и опит в дипломатическата работа. Този политик стана по-специално един от инициаторите на закона за отказ от съображения за национална сигурност при допускане до участие в търга за изграждане на нов енергоблок в чешката АЕЦ "Дуковани" на компании от Руската федерация и КНР. Липавски, според местните медии, не споделя политиката за подкрепа на Израел, която се прилага от държавния глава и е изключително сдържан относно идеята на държавния глава да прехвърли чешкото посолство от Тел Авив в Ерусалим.

Междувременно Фиала каза, че ако Земан откаже да назначи Липавски за външен министър, той ще подаде жалба срещу президента в Конституционния съд. Държавният глава, според него, е длъжен според основния закон да одобри списъка на кабинета, който премиерът ще му представи. Чехия е парламентарна република, в която правомощията на президента са значително ограничени.

Новоназначеният чешки премиер потвърди, че е имал неформална среща с президента за назначаването на ново правителство. Тя се състояла във вторник, няколко часа след разговора на Земан с Липавски. Изпълняващият длъжността премиер на Чешката република Андрей Бабиш очаква прехвърлянето на властта от неговия кабинет към правителството на Фиала да стане следващата седмица.

Превод и редакция: Юлиян Марков