Чешкият премиер Петр Фиала промени речта си пред съюзниците по инициативата за закупуване на 800 хиляди боеприпаси за Украйна. Той взе това решение, след като научи, че на масата ще присъства и словашкият премиер Роберт Фицо, пише Aktualne.

Става дума за среща на държавните лидери в Париж преди три седмици, която беше свикана от френския президент Еманюел Макрон. По време на събитието беше планирано да бъдат обсъдени редица въпроси на съвместните усилия за задоволяване на най-належащите нужди на Украйна по време на руската интервенция.

Първоначално чешкият премиер планирал да информира другите за напредъка на чешката инициатива за намиране на боеприпаси за Украйна от неевропейски страни.

Когато обаче се оказва, че вместо 15 представители на страни по време на срещата ще има 25, един от които словашкият премиер Роберт Фицо, Фиала променя речта си и скрива подробностите.

Отбелязва се, че тогава Фицо изнесе реч по повод двегодишнината от нахлуването в Украйна, в която заяви, че руският президент Владимир Путин е бил "погрешно демонизиран“.

Както обясниха анонимни източници в дипломатическата мисия, те всъщност изтриха стратегически важна информация от речта и по-късно я предоставиха на "няколко лидери поотделно“.

"Ръководителят на чешкото правителство не искаше стратегическа информация за боеприпаси за Украйна да попадне в руските уши заради словашкия премиер“, се казва в доклада.