Докато Русия и Украйна се сражават в Черно море с военни кораби, малки лодки и дронове, в оспорваните води се появи нова стратегическа цел: петролните и газови платформи, пише The New York Times.

И двете страни съобщиха в края на миналия месец, че техните сили са се сблъскали около платформа близо до Змийския остров, в северозападната част на Черно море. Техните разкази за сблъсъка се разминават и не могат да бъдат независимо проверени. Русия разказа, че изтребител е унищожил високоскоростен военен катер, превозващ украински войници, докато Украйна твърди, че нейните сили са отблъснали атаката, като са повредили самолета с ракета.

Не става известно дали някоя от страните е окупирала нефтената и газовата платформа. Но сблъсъкът на 22 август подчерта военната стойност на сондажните платформи, докато Русия се опитва да наложи фактическа блокада на черноморските пристанища на Украйна, а Киев все по-често нанася удари от разстояние в окупирания Кримски полуостров, на повече от 100 мили източно от Змийския остров.

В северозападната част на Черно море има около 10 платформи, отбелязва Андрий Клименко, базиран в Киев главен редактор на изданието Black Sea News. Няколко са мобилни шлепове, оборудвани със сондажно оборудване и дълги опорни крака, които се спускат на морското дъно.

Платформите са собственост на "Черноморнефтегаз“, петролна и газова компания, базирана в Крим, която Русия конфискува, когато Москва анексира украинския полуостров през 2014 г. Според Клименко те не работят от юни миналата година, когато Украйна ги нападна за първи път .

След като вече не се използват за сондиране, платформите придобиха стратегическо значение във войната "като бази за предно разгръщане, площадки за кацане на хеликоптери и за позициониране на ракетни системи с голям обсег“, твърдят от британското министерство на отбраната в актуална информация на разузнаването от миналата седмица, отбелязвайки, засилени битки около платформите.

Платформите могат също така да приемат системи за наблюдение и разузнаване за събиране на разузнавателна информация за движенията на врага, казва Сет Г. Джоунс, военен анализатор от Центъра за стратегически и международни изследвания, базирана във Вашингтон изследователска група.

"Те са важни за използването им като острови за нападателни и отбранителни операции“, отбелязва той. "Това ги прави ценни и за двете страни в тази битка.“

Службата за военно разузнаване на Украйна съобщи, че скорошният сблъсък е станал близо до няколко платформи източно от Змийския остров, известни като Кулите на Бойко. Разузнавателната служба публикува кратко видео, което изглежда показва бойни лодки близо до това, което New York Times потвърди, че е нефтена платформа в Черно море.

Юлия-Сабина Джоджа, ръководител на програмата за Черно море в изследователската група на Института за Близкия изток, казва, че Москва се е опитала да използва платформите, за да защити Крим и да открие входящи атаки, докато Украйна се опитва да отслаби тези защити. Крим е основна цел за Киев, защото е основната база на руския черноморски военноморски флот и логистичен център за окупираните от Москва южни части Украйна.

"Украйна има всички интереси да унищожи военния капацитет в тази област“, казва Джоджа.

Сблъсъците около платформите изглежда продължават. Рибар, влиятелен руски военен блогър, твърди в Telegram, че Русия е ударила високоскоростен украински военен катер миналата сряда близо до газовото находище Одеске, където са кулите на Бойко.

Според "Рибар“, Русия трябва да очаква повече украински атаки срещу платформите, тъй като там могат да бъдат разположени радари и комуникационно оборудване.