Чешката република стартира втори проект за закупуване на боеприпаси за Украйна, наречен Инициатива 2025. Според министъра на отбраната на страната Яна Чернохова в него ще се включат пет отбранителни компании.

"Това е естествено продължение на съществуващия механизъм, освен това, колкото по-скоро донорите отделят средства, толкова по-бързо нашите компании ще подпишат дългосрочни договори“, подчерта тя в интервю за Deník N.

Сега Междудържавната агенция за сътрудничество в областта на отбраната към чешкото военно ведомство събира информация от оръжейни компании за възможността за доставки за Украйна през следващата година. Отбелязва се, че Прага отново ще стане посредник между донорите, т.е. европейските страни и петте компании, които вече са доставили снаряди като част от първата инициатива за боеприпаси. Известно е, че тези компании ще продължат да доставят оръжие и през следващата година.

Според Deník N пет компании ще участват в проекта: Czechoslovak Group, STV Group, Omnipol от Ompo Holding, Colt CZ Group SE и DSS.