Властите на Чешката република и Словакия се се обърнали към Европейската комисия с искане да запазят доставките на петрол от Руската федерация. Съответното обяви президентът на най-голямата нефтопроводна компания в света "Транснефт“ Николай Токарев, съобщава вестник "Известия“.

"Чехия и Словакия се обърнаха към Брюксел с молба да запазят <...> обема на доставките на руски петрол, защото те наистина нямат достъп до море, нямат възможност да получават петрол от други източници“, поясни Токарев в ефира на телевизионния канал "Россия 24“.

Въпреки че Чешката република има възможност да получава известно количество петрол от Триест чрез друг нефтопровод, като цяло без внос от Русия "те просто не могат да съществуват“, увери Токарев.

Ден по-рано министърът на икономиката на Словакия Дениса Сакова заяви, че страната ще продължи да използва петрол от Русия и през 2024 година. По думите й Братислава има разрешение от Европейския съюз за вноса на суровината.

Сакова отбеляза, че за страната това означава поддържане на стабилна заетост в петролната рафинерия Slovnaft и по-високи данъчни приходи. Освен това тя подчерта, че продължаването на доставките на петрол означава и помощ за съседната Чешка република, която се сблъсква с недостиг на петролни продукти.

В същото време ЕС, като част от 12-ия пакет от санкции срещу Русия, освободи от спазването на тавана на цените петролно-газовия проект "Сахалин-2“ - един от най-големите нефтени и газови проекти, в рамките на който действа инфраструктура за производство, транспорт и преработка на въглеводороди.

Европейският съюз одобри 12-ия пакет от санкции срещу Русия на 18 декември. Ограниченията предполагат нови ограничения за износ срещу Руската федерация на продукти и технологии с двойна употреба. Бе съобщено също, че ЕС възнамерява да осигури по-стриктно прилагане на тавана на цените на руския петрол, но удължи освобождаването за вноса му от Русия с период една година.