Полша е застигната от проливни дъждове, които причиниха наводнения в много райони на страната. Властите евакуират населението в различни населени места и мобилизираха хеликоптер Black Hawk във Вроцлав, а в град Клодзко са евакуирани 1600 души, там е регистриран и първият смъртен случай, причинен от наводненията. Това съобщи полският премиер Доналд Туск на брифинг, предава РАР.

"Ситуацията в Глухолази за съжаление явно се е влошила. Водата прелива през моста и за съжаление прелива и през импровизираните насипи", съобщава премиерът на Полша Доналд Туск.

"Ситуацията в Глухолази - бяхме там вчера - за съжаление явно се е влошила. Мостът засега издържа, едно и също, но водата прелива през моста и за съжаление прелива и през тези импровизирани насипи, които хората издигнаха с толкова усилия вчера, и четири улици са наводнени", посочва Туск.

"Това също е още една причина да се отнесем сериозно към препоръките на властите", като е припомнил Туск. "Районът до моста трябваше да бъде евакуиран, но там все още има хора".

В събота (14 септември) в Чешката република се скъса язовирна стена в района на Южна Бохемия. Министърът на околната среда Петр Хладик призова хората в най-засегнатите райони да се подготвят да напуснат домовете си.