Евентуално спиране на доставките на петрол от Русия по петролопровода "Дружба" през Украйна от следващата година няма да бъде проблем за Чешката република, е заявил в петък пратеникът на страната по въпросите на енергийната сигурност Вацлав Бартушка, пише Reuters.

В отговор на въпрос на британската агенция, относно коментарите на помощника на украинския президент Михайло Подоляк, че потоците от руски петрол може да спрат от януари, Бартушка е заявил, че Украйна и в миналото е предупреждавала за потенциално спиране.

"Това не е първият път, но този път може би имат сериозни намерения - ще видим", е посочил Бартушка. "За Чешката република това не е проблем".

За да прекрати частичната зависимост от тръбопровода "Дружба", чешкият държавен оператор на тръбопроводи MERO инвестира в повишаване на капацитета на тръбопровода TAL от Италия до Германия, който се свързва с тръбопровода IKL, снабдяващ Чешката република.

От следващата година увеличеният капацитет ще бъде достатъчен за общите нужди на двете рафинерии в страната, собственост на полската Orlen (PKN.WA), от до 8 млн. тона суров петрол годишно.

MERO заяви, че планира да постигне независимост на страната от руския петрол от началото на 2025 г., въпреки че модернизацията на TAL ще бъде завършена до юни 2025 г.