Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу подчерта, че има острови в Егейско море, "чийто суверенитет не е определен“ и около които има "нарушения“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като отбелязва, че по този начин първият дипломат на Анкара "очевидно се връща към поставянето под въпрос на гръцкия суверенитет над нейните острови в региона“.

"Съществува въпросът за въздушното пространство, за което те (гърците) претендират от 6 мили до 10 мили, както и някои изявления за разширяването на териториалните води от 6 до 12 мили“, заяви Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю.

"Всички тези въпроси са от спорове, които не са разрешени от много години. Трябва да решим как да ги разрешим. Ще направим ли индивидуална консултация? Според мен трябва да обсъдим всичко в пакет. Защото ако решим само един въпрос, напрежението ще продължи по друг“, обясни първият дипломат на Анкара.

"Ще се обърнем към международен съд“, добави Чавушоглу, поставяйки като условие съответно споразумение между двете страни. "И ние не трябва да бъдем избирателни, ние трябва да разгледаме всички проблеми. Докато не разрешим тези проблеми, междувременно ще има положителна атмосфера, но след това ще има пробив, след това битка, ще има напрежение и може би дори инцидент. С други думи, всичко може да се случи и тази позитивна атмосфера може скоро да изчезне“.