Части от новосформираната 25-та общовойскова армия на Въоръжените сили на Руската федерация вече са дислоцирани на бойното поле в Украйна, се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, публикуван в социалната мрежа Х (старата Twitter).

Според информация на британското разузнаване, Русия е преместила части от нова армия в Украйна много по-рано от планираното. "Вероятно частите са били разположени преждевременно, също и поради причината, че Русия продължава да има пренатоварени сили по дългия фронт в Украйна, а Въоръжените сили на страната (ВСУ) продължават контранастъплението си по три различни направления“, се казва в бюлетина.

В обявите за набиране на персонал се твърдеше, че новосформираните сили няма да бъдат разполагани в Украйна преди месец декември. Първите части обаче вече "най-вероятно“ вече са изпратени в Украйна и са разположени в Луганска област, според доклада на британското разузнаване.

"Съществува обаче и реалистична възможност Русия да се опита да обнови резервни сили в оперативната зона и да даде на командирите повече оперативна гъвкавост“, обясняват от военното министерство в Лондон.

"Фокус“ припомня, че 25-та общовойскова армия на Сухопътните войски на Русия е резервът на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Русия и започва да се формира в началото на юни 2023 година на базата на военно-административна единица на Източния военен окръг. Числеността на новата 25-а армия по план трябва да бъде около 30 хиляди военнослужещи по договор, състоящи се от поне две мотострелкови дивизии, танкови батальони и артилерийски дивизиони.

В началото на юни 2023 г. много официални административни ресурси на Приморския край на Далекоизточния федерален окръг на Русия публикуваха в социалните мрежи обяви за набиране на персонал в новата 25-та армия с рекордно еднократно плащане от 600 000 рубли (над 11 600 лева) за граждани, които са сключили договор с Министерството на отбраната в Москва, и постоянна заплата от над 200 000 рубли (над 3880 лева) в зоната на военните действия в Украйна.