Цените на кафето растат по целия свят, а любителите на ободряващата напитка ще трябва да отделят повече средства, за да й се насладят – при това на фона на рискове, свързани с използването на имитиращи продукти, предупреждава Bloomberg.

Не само "елитния“ сорт "Арабика“, но и по-достъпните като "Робуста“ стават по-скъпи поради прекъсване на доставките от Виетнам до Бразилия. Търговците на дребно повишават цените и премахват отстъпките, за да защитят маржовете си, като мнозина предупреждават, че предстоят скокове.

Цените на зърната "Робуста“ скочиха до най-високите си нива от 70-те години на миналия век. По-висококачествените зърна "Арабика“ удариха рекордна стойност по-рано този месец.

Част от това увеличение се дължи на лошото време. Сушата във Виетнам, където се отглежда сорта "Робуста“, накара света да се изправи пред четвърта поредна година на недостиг, докато сухото време в Бразилия доведе до спад в реколтата от "Арабика“, тъй като повредените дървета произвеждат по-малки зърна. Разликата между фючърсните цени за двата сорта принуждава компаниите да търсят по-нискокачествени зърна арабика, за да намалят разходите. В резултат на това кафенетата нямат друг избор, освен да вдигнат цените.

Не само времето обаче допринася за покачването на цените. Нарастващото търсене на пазари като Китай държи пазара на ръба. Налице е също така нарастваща осведоменост, че търговците и производителите на кафе отдавна плащат недостатъчно на фермерите и някои купувачи се опитват да обърнат тенденцията. По-високите печалби насърчават производителите да отглеждат кафе вместо други култури. Ако цените на кафето не се повишат за производителите, няма да има причина те да поддържат дългосрочно производство.

Компаниите, внасящи кафе в Европа, скоро ще трябва да докажат, че зърната не са отгледани на наскоро обезлесена земя. Малко страни са готови да се съобразят напълно с Регламента на ЕС срещу обезлесяването, което означава, че предлагането ще бъде ограничено. Тази ситуация ще доведе до нови увеличения на цените.

Производителите на кафе предупреждават потребителите да внимават с непознати марки евтини зърна, които понякога съдържат люспи, клонки и отпадъци от други растения.