Индия прави заявка да стане едва четвъртата страна, извършила контролирано кацане на Луната с успешното изстрелване на своята мисия Chandrayaan-3, предава CNN.

Chandrayaan, което означава "лунно превозно средство“ на санскрит, излетя от космическия център Satish Dhawan в Шрихарикота в южния щат Андхра Прадеш малко след 14:30 ч. местно време (10:00 българско).

Тълпи са се събраха в космическия център, за да станат свидетели на историческото изстрелване и повече от 1 милион души са се включили, за да гледат в YouTube канала на Satish Dhawan.

Индийската организация за космически изследвания потвърди в Twitter по-късно на 14 юли, че Chandrayaan-3 е в "точна орбита“ и е "започнал своето пътуване до Луната“.

Индийският премиер Нарендра Моди е написал в Twitter : " Chandrayaan-3 открива нова глава в космическата одисея на Индия. Той се издига високо, издигайки мечтите и амбициите на всеки индиец. Това важно постижение е доказателство за безмилостната отдаденост на нашите учени. Поздравявам техния дух и изобретателност!“

Очаква се мисията да достигне Луната на 23 август.

Това е вторият опит на Индия за кацане, след като предишният й опит с Chandrayaan-2 през 2019 г. се провали. Нейната първа лунна сонда, Chandrayaan-1, обиколи Луната и след това кацна аварийно на лунната повърхност през 2008 г.

Разработен от Индийската организация за космически изследвания (ISRO), Chandrayaan-3 се състои от спускаем апарат, задвижващ модул и луноход. Целта му е безопасно кацане на лунната повърхност, събиране на данни и провеждане на серия от научни експерименти, за да научи повече за състава на Луната.

Само три други държави са постигнали сложното постижение за меко кацане на космически кораб на повърхността на Луната – Съединените щати, Русия и Китай.

Индийските инженери работят по изстрелването от години. Те се стремят да приземят Chandrayaan-3 близо до предизвикателния терен на неизследвания Южен полюс на Луната.

Първата лунна мисия на Индия, Chandrayaan-1, откри водни молекули на повърхността на Луната. Единадесет години по-късно Chandrayaan-2 успешно навлезе в лунната орбита, но неговият луноход се приземи аварийно на повърхността на Луната. Той също трябваше да изследва Южния полюс на Луната.

Индийският премиер Нарендра Моди приветства инженерите зад мисията въпреки провала, обещавайки да продължи да работи по космическата програма и амбициите на Индия.

Точно преди изстрелването на 14 юли Моди ке заявил, че денят "винаги ще бъде изписан със златни букви, в космонавтиката в Индия“.

"Тази забележителна мисия ще носи надеждите и мечтите на нашата нация“, е заявил той в публикация в Twitter.

Индия е похарчила около 75 милиона долара (134.72 милиона лева) за своята мисия Chandrayaan-3.

Моди е допълнил, че ракетата ще измине повече от 300 000 километра (186 411 мили) и ще достигне до Луната през "следващите седмици".

Десетилетия в процес на създаване

Космическата програма на Индия датира отпреди повече от шест десетилетия, от времето, когато тя е нова независима република и много бедна страна, разтърсваща се от кърваво разделение.

Когато изстрелва първата си ракета в космоса през 1963 г., страната не е успяла да се справи с амбициите на САЩ и бившия Съветски съюз, които са много напред в космическата надпревара.

Сега Индия е най-населената нация в света и петата по големина икономика. Тя може да се похвали с нарастващо младо население и е дом на развиващ се център на иновации и технологии.

И космическите амбиции на Индия се наваксват при Моди.

Космическите амбиции на Индия не спират до Луната или Марс. ISRO също предложи да изпрати орбитален апарат до Венера.